Cum influenţează computerul şi internetul personalitatea omului!

Trăim în vremuri cînd termenul de computer şi internet este tabu. Aproape fiecare om este utilizator al internetului, aproape fiecare persoană are conturi pe siteuri de socializare şi totuşi aceste lucruri sunt un mare pericol pentru mulţi tineri. Aceştea utilizează computerul până devin influenţaţi în mod negativ, iar acest aspect lasă amprente negative atât în personalitatea lor, vorbirea  cât și în comportamentul acestora. Influenţa internetului în viaţa mea nu este decât una pozitivă, utilizez acest instrument cu multă înţelepciune pentru că învăţ cum să lucrez la el. Învăț coputerul la una din cele mai bune şcoli din Moldova de studierea a Tehnologiilor informaţionale ScripTehInfo. Computerul şi Internetul mă ajută să fiu eficinetă în domeniul în care activez, învăţ să creez lucruri pentru a fi de folos oamenilor şi la rândul meu învăţ pe oameni cum să foloseasăc internetul ca acesta să reprezinte pentru ei eficienţă şi nu dependenţă.

Internetul are un randament foarte pozitiv atunci când ştii să îl foloseşti corect în scopuri nobile, realizînd activități importante, aducând prin el valori și principii sănătoase, oferind informații necesare societății, elaborînd programe educative, iar toate aceste lucruri duc la eficiență. Atunci cînd persoanele se las influenţate de internet este foarte posibil să devină și dependenți  de acesta. Astfel prin internet au acces la lumea viirtuală şi la multe aspecte periculoase  care duc la influența negativă a personalităţii. De cele mai multe ori sunt influenţate personalităţile tinerilor care se lasă captivaţi de tot ce e modern şi nou, iar internetul fiind pentru ei o sursă de a le satisface ceia ce ei caută. Persoanele a căror personalitate este influenţată de internet sunt foarte uşor de identificat deoarece aceastea:

  • evită evnimente importante, cu scopul de a petrece mai mult timp pe net;
  • deprivarea de somn şi schimbarea ritmului de somn sunt prezente în viața lor;
  • scădere de relaţionare cu familia, prieteni, colegi pentru a sta pe internet;
  • refuză de a sta mai mult timp offline;
  • sunt confuji și absenți de la discuții;
  • familia o neglijează și dese ori au loc răcirea relațiilor cu cei dragi;
  • neglijează munca, obligaţiile şi responsabilităţile;

Și totuși care trebuie să fie atitudinea corectă astfel încât personalităţile noastre să nu fie influenţate negativ:

  • planifică timpul la computer ca să nu stai mai mult de 1-2 ore  pe zi;
  • nu accesa pagini de internet cu conţinut imoral;
  • nu evita pe cei dragi pentru a sta la computer;
  • stai mai mult timp offline decit online;
  • nu permite jocurile în caluclatorul tău pentru că acestea au o mare influenţă asupra vieţilor nostre și ne răpesc mult timp;
  • Alege să fii repsonasabil şi să faci lucruri frumoase chiar şi în lucrul cu computerul;

Răspunsurile potrivite le găsim şi în Cuvântul Lui Dumnezeu care spune aşa în Proverbe 13:16

Orice om chibzuit lucrează cu cunoştinţă, dar nebunul îşi dă la iveală nebunia. Dumnezeu în Cuvântul Său ne învață ca să fim oameni chibzuiți și orice lucru pe care îl facem sa fie făcut cu multă cunoștință și înțelepciune.


2 gânduri despre „Cum influenţează computerul şi internetul personalitatea omului!

Lasă un comentariu