Etica Calculatorului!

În orice aspect al vieții este nevoie ca să respectăm anumite norme, să avem anumite etichete, și să avem o etică fară de care nu putem fi eficinți în domeniul respectiv. Așa este și în privința caclulatorului avem nevoie de anumite standarte după care să ne conducem, poate o să îți pui întrebarea drag cititor la ce bun să respecți anumite reguli în lucrul cu Calculatorul. Respectînd și aplicând o etică în lucrul cu calculatorul o sa te ajute să lucrezi eficent la computer și acesta o să fie o unealtă cu care o să poți să faci lucruri folositoare. În prezent sunt la sesiunea Scripta din cadrul Facultății de Tehnologii Informaționale ScripTehInfo în cadrul căruia acetivez și ca profesor vezi aici saiteul scolii noastre. La această sesiune  învăț principii de lucru la computer din Perspectiva Cuvîntului Lui Dumnezeu și vreau ca să împărtășesc aceste valori.

I. Planificarea timpului atunci când lucrez la Calculator

Este foarte important ca noi să stabilim un timp pentru fiecare lucru pe care îl facem la computer dacă nu stabilești un timp anumit pentru fiecare lucru sa-r putea ca calculatorul să îți  acapareze tot timpul. Acesta trebuie să fie eficent nu dependent pentru viața ta. Cuvâtul Lui Dumnezeu  spune asa Efeseni 5:16 Răscumpăraţi vremea, căci zilele sunt rele. Vremea pe care ne-a dat-o Dumnezeu trebuie folosită cu multă înțelepciune, chiar și timpul pe care îl petrecem  la computer trebuie administrat corect.

II. Jocurile Online

Nu petrece timpul tău jucându-te la diverse jocuri, acestea treptat te vor acapara pînă te vor transforma într-o persoană dependetă de ele. Pe  siteul Scriptehinfo am scris un articol în privința problematiicii jocurilor pe calculator. Vezi aici articolul pe siteul școlii Sriptehinfo

III. Nu permite Imoralității să fie acesată în calculatorul tău!

În secolul în care trăim totul se învîrte și se bazează pe lucruri indecente, calculatorul este o capcană în care se prind foarte multe persoane în jocul imoralității, iar aceasta distruge vieți, casniciii, psihicul personal, valorile pe care le avem. În Osea 4:11 Dumnezeu ne spune așa Curvia, vinul şi mustul iau minţile omului. Imoralitatea este un aspect al curviei, iar acesta ea mințile omului, nu lăsa ca viața ta să fie guvernată de lucruri murdare, nu lăsa ca imoralitatea să inunde inima, comportamentul și vorbirea ta, totul începe de la un  like la lucruri murdare, apoi deschizi ca sa vezi doar puțin așa îți spui iar după aceia să privești lucruri murdare devine un mod de viață.

IV. Nu răspunde la mînie

Proverbe 14:1 Cine este iute la mânie face prostii, şi omul plin de răutate se face urât. Asta spune cuvântul Lui Dumnezeu despre oamenii care sunt iuți la mînie. Mîniea te face iute și poți scrie cuvinte care să jignească mult persoana la care scrii mesajul. Atunci cînd ai primit un mesaj și ești tentat să răspunzi pe moment și să te răzbuni cu cuvinte vei  face o mare greșeală, pentru că omul la mânie nu gândește este condus de fire ca să spună lucruri și mai dureroase. Așteaptă, gîndește-te cum ai putea răspunde așa încât să rezolvi situația nu să o faci și mai tensionată. Totul să fie făcut cu chibzuință asta mă va ajuta să comunic eficient și să am relații frumoase cu cei din jurul meu.

V. Nu pun pe tavă viața mea și detalii din viața mea

Este foarte periculos să scrii informații personale și să dai totul din casă, trebuie să fii chibzuit și în acest aspect, pozele, gîndurile pe care le afișezi, informații ce trebuie să le știi doar tu și familia ta nu trebuie împărășite cu toți utilizatorii la un anumit siteu de socializare. Prin informația care o pui ai putea trage asupra ta persoane periculoase care ar putea să îți facă rău.

VI.Calculatorul să îmi aducă eficiență și nu dependeță sau  să îmi devină idol

Orice lucru pe care îl faci la calculator să fie făcut pentru a aduce rezultate bune, calculatorul este un insrument care te ajută să faci lucruri bune atunci când știi cum să îl folosești în folosul vieții tale. Folosește calculatorul astfel încît acesta să nu devină ca un stăpân asupra  vieții tale iar tu să îi devii robul lui. Dumnezeu ne spune așa în Cuvântul Lui: Să nu ai alți dumnezei afară de Mine.. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești. Exod 20:3,5 Orice lucru care este mai presus de Dumnezeu în viața ta și care te domină este un idol. Poți citi mai multe informații cu privire la acest ascpect pe siteul școlii de computere Scriptehinfo.

VII. Calculatorul meu pe mîna altcuiva!

Calculatorul nostru personal  nu trebuie lăsat pe mâna oricui, calculatorul este asemeni portmoneului, atunci cînd permiți oricui să intre în computerul tău sa-r putea să te trezești că ești logat la diferite siteuri imorale, informațiile tale poate să fie postate și mulți să aibă acess la ele.

VIII. Nu permite ca Calculatorul să fie singurul meu mijloc de comunicare

Pentru mulți tehnica informațională este pe primul plan în comunicare, este adevărat că calculatorul este un mijloc de comunircare eficient însă  nu trebuie să uităm  că cea mai bună comunicare este unu la unu. “să aveţi toţi acelaş fel de vorbire, să n’aveţi desbinări între voi, ci să fiţi uniţi în chip desăvîrşit într’un gînd şi o simţire. 1Corinteni 1:10” Comunicarea față în față cu oamenii face o legatură și o unitate mai mare.

XI. Calculatorul un ajutor și nu o povară.

Ca calculatorul sa fie de un mare folos, trebuie sa înveți cum sa-l folosești. Mai întâi trebuie să înveți lucrurile de bază și apoi începe să lucrezi cu ce este mai greu. Cînd cunoști calculatorul bine el devine eficent și nu o povară. “Binecuvîntat să fie Domnul, care zilnic ne poartă povara, Dumnezeu, mîntuirea noastră.” Psalmul 68:19

X. Nu las ca calculatorul să îmi fure oamenii apropiați

Așa cum am spus, calculatorul poate lua mult timp din viața omului iar odată cu timpul poate lua și familia sau prietenii. “Ai depărtat de la mine pe prieteni şi tovarăşi; şi cei de aproape ai mei s’au făcut nevăzuţi.” Psalmul 88:18 Să nu ofer mai mult timp calculatorului decât se cuvine și să nu uit să petrec timp cu cei dragi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s