Traficul de fiinţe umane a devenit o robie!

Ascultînd radioul  am înţeles că se difuza o emisiune cu tematica traficului de fiinţe umane. În acea emisiune o domnisoră  povestea calvarul prin care a trecut. Era bîntuită de sărăcie şi-şi dorea o schimbare în mai bine în propriaşi viaţă şi în viaţa părinţilor ei, care nu îşi mai aduceu aminte ce gust are pîinea. Situaţia ei grea o ştia şi una din aşa zisă cea mai bună prietene a domnişoarei respective. Aceasta  „Bună” prietenă a venit în ajutor  sugerîndui să plece peste hotare să vîndă haine într-un magazin, astfel îşi va croi un drum mai trainic şi îşi va putea ajuta şi părinţii.  Fata plină de bucurie că va putea face ceva bun pentru părinţii ei şi pentru ea a acceptat propunerea, plecarea nu o costa foarte scump, actele le primise, şi porni la drum. A ajuns peste hotare însă numai nu la vîndut haine ci traficată şi vîndută de trei ori. Calvarul, violenţa, foamea şi durerea prin care a trecut nu se pot descrie, închisă şi lăsată fără apă şi mîncare, tînăra crezuse că  nu va mai scăpa din acel măcel al trupului şi sufletului ei. A fost salvată şi ajutată de un  poliţist din acea ţară,  venise şi el să beneficieze de serviciile  a acelei case de toleranţă în care se afla acea tînăra. Se întîmplase că acel poliţist să fie cunoscător de limbă rusă, tînăra ea povestit viaţa ei şi prin ce a trecut, iar acel om trimis de Dumnezeu, aşa cum declarase tînăra a ajutat-o să evadeze din acel infern. S-a văzut ajunsă acasă, distrusă fizic, psihologic însă a ajuns acasă şi asta îi era cea mai mare bucurie, era gata să trăiască tot restul vieţii într-o sărăcie lucie numai să nu mai treaca prin ce trecuse.  Întrebată de prezentatoarea emisiunii: Îţi cunoşti duşmanul, cea care ţi-a vîndut viaţa, cea care era o prietenă a ta, ce ai de gînd să faci?

M-a mişcat mult răsunsul ei: Dumnezeu e mare, El este Cel care o să  răscumpere viaţa mea, El este Cel care o va judeca, eu nu am să-i fac nimic, ea la răndul ei are două fete şi nu se ştie ce se va întîmpla cu ele. Dorinţa fetei este de a avea o familie, un soţ care să o iubească, copii pe care să îi crească … însă acest lucru este unul ireal pentru fata care a fost supusă  unui trafic ce ea distrus viaţa, tinereţea, viitorul, şi sufletul.

Foarte mulţi oameni nimeresc în astefel de situaţii, şi cel mai des supuşi traficului sunt: fete şi femei între 15-30 ani, bărbaţi între 20-40 ani. Motivele pentru care nimeresc în situaţia de a fi traficaţi sunt:

  • Sărăcia
  • Şomajul
  • Corupţia
  • Lipsa de informaţie
  • Accesul limitat la învăţămînt
  • Lipsa de educaţie şi experienţă de viaţă
  • Violenţa domestică şi alte forme de abuz faţă de femei
  • Defavorizarea locurilor de muncă  ocupate de femei

Republica Moldova este una dintre principalele ţări din Europa de Est pentru trafic a fetelor tinere cu scopul eploatării sexuale. Victimile sunt femei, bărbaţi şi copii  iar cel mai grav este că 50% sunt copii. În Moldova 70% dintr victime provin din localităţi rurale. În ultimii 10 ani au fost traficate peste 350.000 de persoane iar 47.000 din acestea fiind minore, iar 30.000 persoane au fost declarate dispărute.

Dumnezeu preţuieşte mult viaţa omului, iar noi oamenii nu avem dreptul de ai stabili un preţ şi a o vinde, viaţa omului nu se vinde şi nu se cumpără, şi fiecare om în lumea aceasta are umbra lui sub soare.
Ai grijă ce faci cu propria viaţă! Ai grijă ce faci cu vieţile altora!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s